Du er her:

Filmspiller lastes...

Ruben Vold, lærling hos TINE

- Ost er kulere enn olje! Smaker bedre gjør det også

Ruben (19) skulle egentlig rett inn i oljebransjen, men et halvt år i ysteriet fikk ham til å tenke nytt.

- Jeg har fått mye ansvar tidlig, og trives veldig godt med det. Når jeg starter opp om morgenen, sjekker jeg først at alt er i orden før jeg kan sette i gang produksjonen, forteller Ruben.

Ost er et område han kjenner godt etter drøye to år hos TINE på Nærbø. Men det skulle egentlig ikke vært sånn.

- Utdanningen min var rettet mot oljebransjen. Men da jeg ble utplassert på meieriet gled jeg så godt inn og likte arbeidsoppgavene jeg fikk. Nå synes jeg det er en stor fordel at jeg har en kjemisk bakgrunn, sier Ruben.

Nå har han også bestått fagbrevet innen industriell matproduksjon, og skal begynne i Norges største meieri, TINE Jæren.

- Anlegget, maskinene og utstyret er helt nytt. I tillegg skal vi lage andre oster som Mozzarella. Den lages på en måte jeg ikke er vant med, så det blir spennende å lære!

Lærer noe nytt hver dag
Siden desember 2010 har Ruben vært fast inventar i ysteriet. Som operatør har han ansvaret for å starte opp produksjonen, starte syredosering, tappe vekk myse, sørge for at osten holder riktig temperatur, og senere avslutte produksjonen.

- Jeg har også ansvaret for en del vedlikeholdsarbeid. Jeg synes det er kult å få så mye ansvar og at jobben jeg gjør har innvirkning på andre og på sluttproduktet. Fordi vi varierer mellom mange arbeidsområder, lærer jeg nye ting hver eneste dag, sier Ruben.

Mye av det han gjør krever godt samarbeid mellom avdelingene.

- Kombinasjonen mellom samarbeid og selvstendig jobbing liker jeg. Noen ganger tar jeg avgjørelser helt alene, men det er likevel viktig å forhøre seg med andre slik at ingen ting går galt, forteller Ruben.

Som vellagret Norvegia
Ruben er med å produsere runde og firkantede 10 kilos hvitoster som Norvegia, Jalsberg og Sveitser. Han innrømmer at det er litt stas å se osten i butikk.

- Det er kult når kompiser sender bilder av Jarlsberg i butikken i USA! Man føler jo en stolthet for det man driver med. Men jeg er mer en vellagret Norvegia, ler han, og legger til:

- Nå er jeg veldig glad for at jeg valgte ost fremfor oljen! For det smaker jo utrolig mye bedre, flirer han.

CV

miniatyrbilde CV

Har du spørsmål?

Send oss en epost

Min utdanning

VG1: Teknisk industriell produksjon
VG2: Kjemi prosess
VG3: Kryssløp kjemiprosess -Industriell matproduksjon (IMP)
Opplæring i bedrift (2år)
Se karriere og utdanning

Give us love