Du er her:

Joakim Larsen, TAF-elev hos Norgesmøllene

Praksis og teori er gull verdt

Joakim Larsen (17) er for tiden utplassert hos Norgesmøllene, men drømmen er å fortsette på skolebenken og få en ingeniørutdannelse. Først må han bare gjennomføre det som blir kalt for TAF-løpet. Et utdanningsløp som sørger for at du får både praksis og teori, noe bedriftene vet å sette pris på.

Matindustrien var ikke noe Joakim valgte selv. Når TAF-elevene skulle ut i praksis, var det bedriftene som fikk velge.

- Vi måtte presentere oss for fire forskjellige bedrifter. Deretter fikk bedriftene velge hvem de ville ha. Slik havnet jeg i matindustrien, forklarer han.

Overraskelsen var stor da han havnet hos Norgesmøllene. Han hadde ikke sett for seg at den type bedrift trengte hans tekniske kompetanse. Sannheten er at etterspørselen etter ingeniører i matindustrien er kjempestor.

Dessverre tror Joakim at mange unge deler samme oppfatning av matindustrien, og at flere blir skremt av ord som mat, produksjon og samlebånd.

- Det har jo egentlig ikke så mye å si hva det er som går gjennom de rørene sett fra et teknisk ståsted. Om det er korn eller om det er noe annet. Det er samme prosess likevel, sier han.

Hva er egentlig TAF?

Den unge studenten mener at bedriftene setter stor pris på ingeniører med praktisk erfaring, derfor valgt han TAF-løpet. Men hva er egentlig TAF?

- Det står for Teknisk allemenne fag. Du får både studiekompetanse og fagbrev på fire år. Du går altså et år ekstra i forhold til andre elever på studiespesialisering. I tillegg jobber du i ferier for å få nok læretid, forklarer Larsen.

Men det å jobbe i ferier gjør ingenting. - Jeg synes bare at det er deilig.

Joakim tror også den praktiske erfaringen kan også være til god hjelp på høyskolen.

- Det blir lettere når jeg vet hvordan en maskin ser ut og slike ting, sier han.

Om han kommer til å vende tilbake til matindustrien når han er ferdig utdannet, det vet han ikke ennå. Men et godt inntrykk, det har han fått.