Du er her:

Kristian Taxt, Kjøttskjærer hos Nortura Malvik

- Jeg hørte at kjøttskjærere tjente mye penger

Kristian Taxt (25) hos Nortura ser på jobben som en treningsøkt

Kristian Taxt gikk på det som tidligere het Hotell- og næringmiddelfag (nå Restaurant- og matfag) da skoleklassen var på besøk for å se hvordan elevene på Kjøttfag hadde det. Da var det en lærer som sa: "Bli kjøttskjærer! De tjener mest i matindustrien". -Da bestemte jeg meg, ler Kristian. Det han ikke visste da, var at faget er et skikkelig håndverk. 

- Du må bruke flere år på å bli en skikkelig god kjøttskjærer. Det tar tid å skjønne teknikkene, men det er interessant og spennende. Hvis du er interessert blir du også god på anatomi, sier han. 

Tungt arbeid 

Det er først og fremst storfe Kristian Taxt setter kniven sin i. - Vi står på samme plassen i én uke og gjør den samme jobben før vi rullerer til neste post. Da blir det varierende arbeid. Men det er ganske tungt, sier Taxt. 

For dyrene veier mye, og store deler av dagen står kjøttskjæreren med motstand når det jobbes. - Det hjelper å være litt sprek og hurtig i kroppen. Du må være sterk og tåle litt, det er en fordel å være litt seig. Det blir slitsomt, men når du tenker på det som trening, så er det helt greit!

Kjenner hele produksjonen 

Da Kristian skulle bli lærling, var det kamp om plassene. Slik er det ikke lenger. - Det er nesten ingen som søker lenger. Plutselig kan vi sitte der uten de riktige folkene, da har vi et problem. Kompetansen er viktig, det tar kanskje et halvt år å lære seg det grunnleggende i denne jobben, sier Taxt. 

Selv sørger han for å gjøre flere ting i løpet av dagen. Da blir han ikke lei. - Jeg kjenner hele produksjonen, fra slakteriet til pakking. Jeg liker meg godt her, sier han. 

Og lønnen? Den er han fortsatt fornøyd med. - Vi får også betalt etter hvor mye vi yter, så timelønnen kan variere. Det er for eksempel bedre i sommerhalvåret enn på vinteren. Men jeg er fornøyd!

CV

miniatyrbilde CV

Har du spørsmål?

Send oss en epost

Min utdanning

Svennebrev i kjøttskjærerfaget Se karriere og utdanning

Give us love