Du er her:

Mikal Bragstad Moe (18), lærling industriell matproduksjon hos Fatland

Flytting ga muligheter

Mikal angrer ikke på valget om å flytte hjemmefra

Etter å ha sendt søknad til lokale bedrifter i Nord-Trøndelag kom Mikal i kontakt med Lærlingekompaniet som ble døråpneren til læreplassen hos Fatland I Vestfold.

- Jeg stortrives hos Fatland i Sandefjord. Etter to dager med prøvejobbing var læreplassen min. Her har han vært som lærling innen industriell matproduksjon siden januar i år og har allerede et godt innblikk i produksjonen. Engasjert peker han på maskinene som blander pølsefarse og forteller om de ulike operasjonene fra slakting til ferdige pølser.

- Fatland produserer pølser og pålegg og for å trenes opp i arbeidsoppgavene i hver avdeling, roterer lærlingene hver tredje måned. Mikal forteller om et hyggelig miljø og godt felleskap. –Vestfoldinger har en fin humor, jeg ler mye i pausene, legger han til og smiler lurt.

En spennende virkelighet

Den største forskjellen på å gå på skole og å være lærling, er at produksjonsmetodene er så mye mer spennende i virkeligheten og her får jeg være med på å lage ekte produkter. –Det beste med jobben min er at det er rom for å prøve og feile, og det gjør jeg mye av, sier Mikal. Hittil er det kun små feil som han har gjort forsikrer Marie Røysland oss, hun er opplæringsansvarlig for lærlingen fra Trøndelag.

Etter læretiden er ambisjonen til Mikal å jobbe som fagarbeider noen år. –Jeg ønsker å videreutdanne meg og på sikt få en kontorjobb og matbransjen er helt klart en bransje jeg er interessert i svarer han. Han legger til: -Har du pågangsmot og ønske om å komme deg videre, så er jeg sikker på at det finnes utviklingsmuligheter i denne bransjen.

Hjemlengsel

Som storebror og eldste gutt på gården hjemme i Levanger, var det ingen i familien som hadde flyttet hjemmefra før han. -Jeg har hatt litt hjemlengsel, men nå går det bra. Kontakt med venner har jeg via sosiale media og foreldrene mine snakker jeg ganske ofte med på telefonen. - Jeg bor i kollektiv i sentrum av Sandefjord sammen med mange forskjellige mennesker i alle aldre. Jeg meldte meg inn i Røde Kors for å få et nettverk og noe meningsfylt å gjøre på fritiden. Her møter jeg hyggelig folk og helgene blir fylt opp med varierte aktiviteter. –Det er et tips jeg gir andre som har planer om å flytte hjemmefra, legger han til.