Du er her:

Sandra Viken Reitan, konditor på Bakers

- Du må ha kunstnerisk sans og like pirkete arbeid

Konditor Sandra Viken Reitan (21) på Bakers i Trondheim elsker kaker og desserter.

- Jeg har alltid likt å lage kaker og desserter, sier Sandra Viken Reitan. I løpet av en arbeidsdag kan konditoren og kollegaene hennes bake, fylle, dekke og pynte opp mot 60 marsipankaker. I tillegg kommer den vanlige produksjonen av alle de andre kakene. Sandra trodde først hun ville bli kokk, men etter hvert skjønte hun at det var en karriere som konditor som lå for henne. 

- Jeg anbefaler yrket til alle som har litt kunstnerisk sans, og du må like å holde på med litt pirkete arbeid. Dessuten er det mye pynting, så er du glad i å tegne, er dette midt i blinken, sier Viken Reitan.

Bryllup er best 
I 2009 var Sandra med i europamesterskapet for konditorlærlinger. Det endte på pallen. Helt øverst. - Det var kjempeartig og veldig lærerikt! Dette er et kjempespennende yrke for de som liker å være kreativ. 

Den beste tiden på året, i alle fall for konditoren, er bryllupssesongen. - Det morsomste i dette yrket er å lage bryllupskaker og når vi får inn spesielle bestillinger. De er det ikke så mange av, så da er det ekstra morsomt. 

Ettertraktet
Å være konditor handler først og fremst om å få ut kaker som folk vil ha hver eneste dag. - Vi har mange rullekaker og sjokoladekaker som produseres flere dager i uka. Da er vi flere som samarbeider om alt, og produksjonen foregår over flere dager, sier Viken Reitan. 

Det er ikke bare på bakeriet en konditor kan jobbe. Arbeidskompetansen er ettertraktet. Romkaker, sjokolademousse og vaniljekrem, waleskringler og georginerkaker er bare noe av det som står på repertoaret. - Jeg kan jobbe i restauranter, på hoteller og båter, de trenger alltid folk som er gode på desserter. Men jeg har det fint her hvor jeg er akkurat nå, sier konditoren.