Du er her:

Pølsemaker

Pølsemakeren jobber med produksjon av pølser og andre kjøttvarer.

Om jobben

Som pølsemaker jobber du hovedsaklig med produksjon av alle typer pølser, kjøttpålegg, posteier, spekemat og andre produkter med kjøtt som råstoff. I mindre håndverksbedrifter arbeider pølsemakeren også med bearbeidede kjøttprodukter, deriblant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer. Pølsemakeren kan også arbeide i kjøttdisker, og en del av hverdagen innebærer da salg av kjøttvarer og med å gi tilbredningstips til kunder.

I det daglige arbeidet jobber pølsemakeren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner.

Personlige egenskaper

Som pølsemaker må du ha gode kunnskaper om råstoffenes egenskaper og de ulike bearbeidingsprosessene. Det er også nødvending å være nøyaktig, og jobbe med et bevisst forhold til produktivitet og økonomisk lønnsomhet.

Hvor jobber pølsemakeren?

Som pølsemaker er du som oftest ansatt i industribedrifter, men også i mer håndverkspregede kjøttbedrifter eller i ferskvareavdelinger i butikk.

Utdanning

Utdanningsløpet i videregående opplæring er fireårig, hvorav to år består av opplæring i bedrift:

  • Videregående trinn 1 (Vg1): restaurant og matfag
  • Videregående trinn 2 (Vg2): matfag
  • To år oppæring i bedrift: pølsemakerfaget

Fullført og bestått opplæring fører frem til svennebrev.

Opptakskrav

Fullført grunnskole

Etter- og videreutdanning

Det er mulig å ta kjøttbransjens diplomfagutdanning etter endt fagutdanning. Dersom du har svennebrev, kan du også ta mesterbrev i pølsemakerfaget.

Les yrkesintervju

Give us love