Du er her:

Fagarbeider industriell matproduksjon

En fagarbeider i industriell matproduksjon er ansvarlig for produksjon av mat og drikkevarer i en industrialisert prosess.

Om jobben

Nesten alle varer man finner i matbutikken kommer fra matindustrien, som faktisk er Norges nest største industri. Som fagarbeider i industriell matproduksjon kan du arbeide i hele mat- og drikkeindustrien. Fagarbeideren følger produksjonen fra rĂĄvarene kommer inn i bedriften til produktet er ferdig, og klart for utsendelse. I jobben er du ansvarlig for produksjonen. 

Vanlige arbeidsoppgaver:

  • starte og stille inn produksjonsutstyret
  • styre produksjonen fra start til produktet er ferdig
  • kunne foreta enkle reparasjoner og generelt vedlikeholdsarbeid
  • utføre kvalitetskontroller gjennom laboratorieanalyser

Fagarbeideren må alltid tenke matsikkerhet og hygiene. Det avanserte produksjonsutstyret sørger for at behovet for fagutdannede ansatte øker. Lignende yrker er mattekniker, pølsemaker, fagoperatør i kjemisk prosessindustri og fagoperatør i produksjonsteknikk.

 

Personlige egenskaper

Som fagarbeider i industriell matproduksjon bør du være interessert i produksjonsprosesser. Du bør være godt organisert, samt jobbe effektivt og planmessig. i faget er det viktig med høy nøyaktighet i alle faser av produksjonen, du må også ha gode samarbeidsegenskaper.

 

Hvor jobber en fagarbeider i industriell matproduksjon?

En fagarbeider i industriell matproduksjon kan jobbe innenfor hele mat- og drikkeindustrien med produksjon av ulike produkter.

 

Utdanning

Utdanningsløpet i videregående opplæring er fireårig, hvorav to år består av opplæring i bedrift.

  • VG1: Restaurant- og matfag
  • VG2: Matfag
  • VG3: To ĂĄr opplæring i bedrift: Industriell matproduksjon

 

Opptakskrav

Fullført grunnskole

 

Etter- og videreutdanning

Man kan ta toårig teknisk fagskole innen matteknikk eller man kan ta universtitet- og høgskoleutdanning innen matteknologi eller matvitenskap.

Hvis din toårige utdanning på teknisk fagskole er godkjent etter lov om fagskoler av 20.juni 2003, får du generell studiekompetanse så lenge norskkravet er oppfylt. Dette betyr at du kan studere videre på universitet og høgskole.

 

Lønn

Gjennomsnittlig årslønn for ansatt i nærings-, drikkevare- og tobakksindustrien er 384 000 i året ( kilde: SSB ; 2010)

Les yrkesintervju